ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού είναι πολιτιστικό σωματείο εγγεγραμμένο στο Γραφείο Εφόρου Σωματείων και Ιδρυμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ιδρυτική της Συνέλευση έγινε στις 12/5/1974 στην τότε «Λεμεσιανή Μπουάτ» και έκτοτε δίνει ανελλιπώς το παρών της, παρουσιάζοντας στο κοινό και τα μέλη της επιλεγμένες ταινίες του παγκόσμιου και ελληνικού κινηματογράφου.

Η δημιουργία της Λέσχης ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης για επαφή με τον καλό κινηματογράφο, που διαμορφώθηκε στους κόλπους κυρίως νέων επιστημόνων που επέστρεφαν εκείνη την εποχή από τις σπουδές τους φέρνοντας μαζί τους ανάλογες εμπειρίες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρχε για την δημιουργία ενός φορέα που να προβάλλει αποκλειστικά ποιοτικές ταινίες πάνω σε μόνιμη βάση ήταν και η μεγάλη ανταπόκριση από τους φίλους του κινηματογράφου, που έσπευσαν να εγγραφούν ως τακτικά μέλη της Λέσχης, αλλά και η αθρόα προσέλευση του κοινού κατά τις προβολές.

Βασικοί στόχοι της Λέσχης, όπως αυτοί διατυπώνονται και στο Καταστατικό της, είναι: η προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης στην Κύπρο, η γνωριμία του κοινού με το έργο σημαντικών δημιουργών και τα επιτεύγματα σημαντικών εθνικών κινηματογράφων, η συνεχής ενημέρωση για τις νέες τάσεις και αναζητήσεις σύγχρονων αξιόλογων σκηνοθετών, η εξάπλωση γενικά της κινηματογραφικής παιδείας στον τόπο μας. Και φυσικά η Λέσχη υπήρξε ο μοναδικός πολιτιστικός φορέας της πόλης που έχει ως αποκλειστικό του αντικείμενο την τέχνη του κινηματογράφου.

Οι τακτικές προβολές της Λέσχης άρχισαν την Παρασκευή 31/5/1974 στον κινηματογράφο ΑΡΙΕΛ, με την ταινία του Τζίλο Ποντεκόρβο «ΚΟΥΕΜΑΝΤΑ». Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ ικανοποιητική και τα πρώτα μηνύματα που άντλησαν τα στελέχη της Λέσχης πολύ ενθαρρυντικά. Δυστυχώς όμως, το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, που ακολούθησαν ύστερα από λίγο, διέκοψαν άδοξα την ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε και αναπόφευκτα οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν έγιναν η αφορμή για μια, σύντομη ευτυχώς, αναστολή των δραστηριοτήτων της Λέσχης.

Ύστερα από μια διακοπή πέντε περίπου μηνών, οι προβολές ξανάρχισαν στις 25/10/1974, πάλι στον κινηματογράφο ΑΡΙΕΛ, αυτή την φορά με την κλασική Ρωσική ταινία του Μιχαήλ Καλατόζωφ «Όταν περνούν οι γερανοί». Όμως, από την αμέσως επόμενη προβολή της Λέσχης, στις 8/11/1974, σημειώθηκε και η πρώτη μετακίνησή της σε άλλη κινηματογραφική αίθουσα, αυτήν του συνοικιακού κινηματογράφου ΒΟΛΟΣ, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα και θερινών προβολών, και ο οποίος φιλοξένησε τις προβολές για αρκετά χρόνια.

Έκτοτε η Λέσχη, με ελάχιστες διακοπές, με μετακινήσεις από αίθουσα σε αίθουσα, με συνεχή ανανέωση των μελών και φίλων της, συνεχίζει μέχρι σήμερα την σταθερή της παρουσία παρακολουθώντας όλες τις ενδιαφέρουσες διεργασίες που γίνονται στους κόλπους της κινηματογραφικής τέχνης και παρουσιάζοντας όλους σχεδόν τους μεγάλους δημιουργούς που εμφανίστηκαν κατά καιρούς. Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού πραγματοποίησε πέραν των 2.000 προβολών εκλεκτών ταινιών από όλο τον κόσμο, δίδοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με όλα τα ρεύματα του παγκόσμιου κινηματογράφου

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων της η Λέσχη διοργανώνει κατά καιρούς διάφορα αφιερώματα, είτε σε μεγάλους δημιουργούς είτε σε θεματικές ενότητες, γεγονός που βοηθά το κοινό να αποκομίζει μια πιο ικανοποιητική άποψη για το αντικείμενο του κάθε αφιερώματος. Παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια η Λέσχη συνεργάζεται με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο στη διοργάνωση των κινηματογραφικών αφιερωμάτων «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Κύπρο» και «Κινηματογραφικοί Ορίζοντες».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Λέσχη και στον τομέα της επιμόρφωσης του κοινού της, διανέμοντας ανελλιπώς στους θεατές της ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια σε όλες τις προβολές, ενώ κατά καιρούς διοργανώνει ή συμμετέχει στην διοργάνωση διαλέξεων, μαθημάτων και συζητήσεων πάνω με διάφορα θέματα που αφορούν στην 7η τέχνη.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών. Το σωματείο απαρτίζεται από τακτικά μέλη, τα οποία αποτελούν και το ανώτατο σώμα του, χαράσσοντας και την εκάστοτε πολιτική. Η ιδιότητα του μέλους, εφόσον αυτό είναι ταμειακά τακτοποιημένο (€40 ετησίως), του δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της παρακολούθησης δωρεάν όλων των προβολών και των άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Λέσχη, αλλά και της τακτικής ενημέρωσής του για όλες τις δραστηριότητες της.

Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού είναι ανοικτές τόσο για τα μέλη της όσο και για όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι όμως για την είσοδό τους πληρώνουν ένα αντίτιμο, το οποίο καθορίζεται κάθε φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνεται από την Γενική Συνέλευση. Γ γενική είσοδος για τα μη μέλη έχει καθοριστεί στο ποσό των €5.

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού μπορούν να το πράξουν συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση που μπορούν να βρουν κατά την είσοδό τους στις προβολές. Μόνος όρος, βάσει του σχετικού άρθρου του Καταστατικού, είναι να έχουν συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι προβολές της Λέσχης θα γίνονται και αυτή την χρονιά στον Κινηματογράφο Ρίο.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, ως πολιτιστικό σωματείο, επιχορηγείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τον Δήμο Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

2 σκέψεις σχετικά με το “ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

 1. Πολύ αξιόλογη η παρουσία σας και σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε να απολαμβάνω κάτι που αγαπώ πολύ …το σινεμά!
  Λατρεύω επίσης το θερινό σινεμά .
  Μήπως θα μπορούσατε να το οργανώσετε ? Ίσως μαζί με το Ριάλτο ?
  Θα ήθελα να γίνω μέλος της λέσχης .
  Ευχαριστώ
  Αρετή Λοΐζου

  1. Γεια σας κι ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Η διοργάνωση θερινών προβολών είναι μέσα στα σχέδια μας. Στην περίπτωση που προγραμματίσουμε κάτι για φέτος, θα μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά μέσω της ιστοσελίδας μας και της σελίδας μας στο Facebook. Μέλος μπορείτε να γίνετε στο ταμείο της Κινηματογραφικής Λέσχης, που βρίσκεται έξω από την αίθουσα σε κάθε προβολή μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.