Με τον Χασάν στη Γάζα (With Hasan in Gaza)

Καμάλ Αλτζαφάρι

ΔΕΥΤΕΡΑ 02/11/2026 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:00 Μ.Μ.

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Palestinian Independent Film Festival (PIFF) στο πλαίσιο του Palestine Cinema Days Around the World 2026.

Cinema Across Borders. Stories Beyond Erasure.

Τρεις κασέτες MiniDV με στιγμές από τη ζωή στη Γάζα του 2001 ξαναβρέθηκαν πρόσφατα.
Ό,τι ξεκίνησε ως αναζήτηση για έναν πρώην συγκρατούμενο από το 1989, οδήγησε σε ένα απρόσμενο οδικό ταξίδι από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα, παρέα με τον Χασάν, έναν ντόπιο οδηγό του οποίου η τύχη αγνοείται.
Ένας κινηματογραφικός αναστοχασμός για τη μνήμη, την απώλεια και το πέρασμα του χρόνου, ο οποίος καταγράφει μια περασμένη Γάζα και ζωές που μπορεί να μην ξαναβρεθούν ποτέ.

Το 2001 ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Καμάλ Αλτζαφάρι ταξιδεύει στη Γάζα για να βρει τον Αμπντέλ Ραχίμ, έναν άνθρωπο που γνώρισε το 1989 στη φυλακή ανηλίκων, όταν ήταν έφηβος. Δεν έχει διεύθυνση ούτε κάποιο στοιχείο πέρα από όσα θυμάται από εκείνη την εποχή. Μαζί με τον οδηγό του, τον Χασάν Ελμπουμπού, διασχίζει την πόλη από βορρά προς νότο. Το υλικό γυρίστηκε μέσα σε δύο μέρες του Νοεμβρίου και έμεινε κλεισμένο σε τρεις κασέτες MiniDV για είκοσι χρόνια.

Όταν ο Αλτζαφάρι ξαναβρήκε τις κασέτες, αποφάσισε να φτιάξει την ταινία αποκλειστικά από αυτές, χωρίς συνεντεύξεις και χωρίς άλλο αρχειακό υλικό. Δεν υπάρχει φωνή αφηγητή. Οι σκέψεις του εμφανίζονται σε σύντομα κείμενα πάνω στην εικόνα. Έτσι ο θεατής βρίσκεται κυρίως μέσα στο αυτοκίνητο του Χασάν, κοιτάζει τους δρόμους και τους περαστικούς και ακολουθεί τα παράπλευρα επεισόδια του ταξιδιού, που τελικά γίνονται το κύριο θέμα. Αυτός ο τρόπος κάνει την ταινία, κατά τους κριτικούς, υπνωτική και στοιχειωτική.

Οι κριτικές τη διαβάζουν περισσότερο ως συμφωνία μιας πόλης παρά ως ιστορία με πλοκή. Μιας πόλης της οποίας οι δρόμοι, τα σπίτια και τα πανεπιστήμια έχουν πια καταστραφεί. Επιμένουν ότι δεν πρόκειται για νοσταλγία, αλλά για πράξη μαρτυρίας και για απόδειξη ύπαρξης όσων δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας. Κάθε πρόσωπο και κάθε στιγμή της καθημερινότητας που καταγράφεται αποκτά βάρος, επειδή ο θεατής ξέρει τι ακολούθησε.

Ο Αλτζαφάρι επεξεργαζόταν το υλικό την περίοδο της κλιμάκωσης που ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2023, και η ταινία συνδέει εκείνο το παρελθόν με το σήμερα. Η μοίρα του Χασάν παραμένει άγνωστη. Μία από τις πιο συγκινητικές επιλογές του σκηνοθέτη είναι ότι δεν προσθέτει κανένα σχόλιο για την τωρινή κατάσταση. Οι εικόνες από την Γάζα του 2001 μιλούν από μόνες τους. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει φόρο τιμής στη Γάζα και στους ανθρώπους της.

Ο Καμάλ Αλτζαφάρι είναι Παλαιστίνιος σκηνοθέτης και καλλιτέχνης, γνωστός για τη χαρακτηριστική του προσέγγιση στο σινεμά. Με την εγκατάσταση Η Κάμερα των Αποστερημένων (The Camera of the Dispossessed) συμμετείχε στη 35η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο το 2023. Η ταινία του  με τίτλο Μια ταινία φιντάι (A Fidai Film, 2024) προβλήθηκε σε περισσότερα από 100 φεστιβάλ και κέρδισε περίπου 10 διεθνή βραβεία. Η πιο πρόσφατη δουλειά του Με τον Χασάν στη Γάζα (2025) έκανε πρεμιέρα στον Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο, όπου βραβεύτηκε με το βραβείο Europa Cinemas Label.

Στις 2 Νοεμβρίου, θα συναντηθούμε στη Λεμεσό στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας σειράς προβολών που φέρνει το παλαιστινιακό σινεμά σε θεατές ανά την υφήλιο.

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Καμάλ Αλτζαφάρι Φωτογραφία: Καμάλ Αλτζαφάρι Μοντάζ: Καμάλ Αλτζαφάρι Μουσική: Σάιμον Φίσερ Τέρνερ, Ατίλα Φαραβέλι Διάρκεια: 106 λεπτά Γλώσσα: Αραβική με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους Παραγωγή: Παλαιστίνη, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ 2025


Ανακάλυψε περισσότερα από Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο email σας.