ΔΕΥΤΕΡΑ 25/3/2024 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.
Η προβολή της ταινίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alliance Française de Limassol στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας.
Ο αριστοκράτης Ντοντέν Μπουφάν αγαπά το καλό φαγητό, τα πολυτελή γεύματα που μοιράζεται με τους φίλους του και τη μαγείρισσα Εζενί, που έχει αναλάβει την υλοποίηση των γαστριμαργικών συλλήψεων του Μπουφάν. Οι δυο τους είναι ζευγάρι στην κουζίνα και τη ζωή, η Εζενί όμως αρνείται την επισημοποίηση της σχέσης τους μέχρι που εκείνος αποφασίζει να της μαγειρέψει. Βασισμένη στο βιβλίο του Μαρσέλ Ρουφ La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet, η ταινία του Γαλλοβιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Φοίνικα, απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο 76ο Φεστιβάλ Καννών και αποτέλεσε την επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για τα Όσκαρ 2024.
«Από το Tanpopo μέχρι το Δείπνο της Μπαμπέτ κι από ‘κει στο Φαΐ Ποτό Αρσενικό Θηλυκό του Ανγκ Λι, μετριούνται πραγματικά στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ταινίες που έχουν καταφέρει να μετουσιώσουν την τέχνη της μαγειρικής, τη μαγεία της γαστρονομίας, αλλά και την κοινωνική πτυχή του φαγητού, σε μια ουσιαστική κινηματογραφική εμπειρία ικανή να ερεθίσει ταυτόχρονα το μυαλό και τις αισθήσεις.
Η δεξιοτεχνικά ενορχηστρωμένη εναρκτήρια σεκάνς της ταινίας μάς εισάγει απευθείας σε αυτό, το σημαντικότερο δωμάτιο του σπιτιού, και ταυτόχρονα στη σπάνια σύμπνοια που συνδέει δύο αληθινές αδελφές ψυχές, καθώς ο Ντοντέν και η Εζενί, δίχως πολλά λόγια, δίνουν ψυχή σε δεκάδες μαγειρικά σκεύη, μεταχειρίζονται με έκδηλη αγάπη τα εκλεκτά υλικά τους και μετατρέπουν την πυρετώδη διαδικασία του μαγειρέματος σε μια σειρά από περίπλοκες παρασκευές προορισμένες να προκαλέσουν έκρηξη στους σιελογόνους αδένες τόσο των καλεσμένων τους όσο και του θαμπωμένου κοινού. Για πάνω από είκοσι λεπτά, τους παρακολουθούμε, σχεδόν με κομμένη ανάσα, να σκύβουν πάνω από τηγάνια, σουρωτήρια και κατσαρόλες, πολύχρωμα λαχανικά, ζουμερά κρέατα και λαχταριστά θαλασσινά, ενεργώντας θαρρείς σαν ένα κοινό σώμα και μυαλό, αλληλοσυμπληρώνοντας ιδανικά ο ένας τον άλλον.
Ένα ρομάντσο όπου και η παραμικρή προσθήκη στα υλικά αποδεικνύεται αναπόσπαστο μέρος της τελικής γευστικής ισορροπίας.
Διόλου τυχαία, η μοναδική αυτή συνέργεια ανάμεσα στον Ντοντέν και την Εζενί μεταφέρεται ενίοτε και στο κρεβάτι. Και εδώ είναι που ο Τραν Αν Χουνγκ (με ένα πρωτότυπο σενάριο που θυμίζει –με την καλή έννοια– λογοτεχνική διασκευή, χωρίς να είναι πραγματικά) μετατρέπει μια ταινία που κάλλιστα θα μπορούσε να εγκλωβιστεί σε μια πολυτελή αλλά στεγνή καλλιγραφία εποχής, σε κάτι βαθύτερο και πιο εκλεπτυσμένο, και την ερωτική ιστορία στην καρδιά της σε κάτι πολύ πιο ριξικέλευθο (για την περίοδο στην οποία εκτυλίσσεται το φιλμ) από ένα συμβατικά ρομαντικό κερασάκι στο απαράμιλλο μενού που παρατίθεται μπροστά στα μάτια μας.
Κι αυτό γιατί ο χαρακτήρας της Εζενί είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα-αυθεντική καλλιτέχνης, έστω κι αν δεν το παραδέχεται, που αρνείται να περιορίσει τον εαυτό της στο καλούπι της καλής και υπάκουης συζύγου που επιτάσσουν οι κοινωνικές επιταγές της εποχής, κι ο Ντοντέν ένας άνδρας που σέβεται απόλυτα τις επιλογές της. Την ίδια στιγμή, η φροντίδα με την οποία οι δυο τους μαγειρεύουν ο ένας στον άλλον αποκαλύπτει τόσο τον απεριόριστο αλληλοσεβασμό τους όσο και την έλξη ανάμεσά τους (η σκηνή όπου ο Ντοντέν παρακολουθεί σιωπηλά την Εζενί να γεύεται τις εξαίσιες δημιουργίες του είναι απρόσμενα αισθησιακή) πολύ εντονότερα από τις (συχνά εκτός πλάνου) ερωτικές συνευρέσεις τους.
Κι αν κάποιες στιγμές το σενάριο του Τραν Αν Χουνγκ συγκρούεται με τις επιρροές της προαναφερθείσας κλασικίζουσας λογοτεχνίας, αυτό γίνεται φευγαλέα, μόνο και μόνο για να καταλήξει σε ένα φινάλε που εν τέλει ενισχύει ακόμα περισσότερο το όραμά του για ένα ήρεμα επαναστατικό ρομάντσο. Ένα ρομάντσο όπου και η παραμικρή προσθήκη στα υλικά αποδεικνύεται αναπόσπαστο μέρος της τελικής γευστικής ισορροπίας.» (Κριτική του Θανάση Πατσαβού για το cinemagazine.gr)
Σκηνοθεσία & σενάριο: Τραν Αν Χουνγκ Φωτογραφία: Τζόναθαν Ρίκεμπουεργκ Μοντάζ: Μάριο Μπατιστέλ Πρωταγωνιστούν: Μπενουά Μαζιμέλ, Ζιλιέτ Μπινός κ.ά. Διάρκεια: 134′ Γλώσσα: Γαλλική με ελληνικούς υπότιτλους Παραγωγή: Γαλλία, 2023

