Ελέφαντας (Elephant)

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/1/2019 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Αμερικανική δραματική ταινία του Γκας Βαν Σαντ, επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Λαμβάνει χώρα στο φανταστικό Watt High School, στα προάστια του Πόρτλαντ, Όρεγκον, και εξιστορεί τα γεγονότα που περιβάλλουν μια σφαγή σε ένα σχολείο, βασισμένη εν μέρει στη σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν το 1999. Κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ την φωτογραφία έκανε ο Κύπριος οπερατέρ Χάρης Σαββίδης που έφυγε τόσο πρόωρα.

«Σε ένα σχολικό συγκρότημα κάπου στις Η.Π.Α. η κάμερα ακολουθεί κάποιους μαθητές. Όχι κάποιους συγκεκριμένους, απλά κάποιους από τους πολλούς. Δεν έχουν κάτι ξεχωριστό, δεν διαθέτουν κάτι που τους κάνει να διαφέρουν από τους υπόλοιπους. Στο συγκεκριμένο θέμα ο Van Sant δεν δυσκολεύεται να μας παρουσιάσει ρεαλιστικά πορτρέτα παιδιών της διπλανής πόρτας, χαρακτήρες που όλοι μας λίγο-πολύ αναγνωρίζουμε. Όσο πιο πολύ παρακολουθούμε την πορεία της καθημερινότητας τους, νιώθουμε πως δύσκολα κάτι συγκλονιστικό μπορεί να παρέμβει και να διαταράξει τις ισορροπίες. Έτσι το φινάλε της ταινίας δεν μπορεί παρά να μεταμορφωθεί σε μία γροθιά που εκτοξεύεται από την οθόνη στα καθίσματα.

[…] Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Gus αποδεικνύει την αφοσίωση και την αγάπη του σε ένα προσωπικό project που αποτελεί ύμνο στην κινηματογραφική απλότητα. Το στυλ θυμίζει ντοκιμαντέρ. Η σιωπή άλλωστε μερικές φορές έχει τόσα πολλά παραπάνω να πει. Τα πλάνα είναι μακρόσυρτα, αργά, φυσικά και μελαγχολικά μα ταυτόχρονα καταφέρνει να έχει την κάμερα διαρκώς σε κίνηση επιλέγοντας ασυνήθιστες γωνίες. […]

Η αίσθηση που σίγουρα μένει είναι η απορία. Όλοι αναρωτιούνται: «Γιατί;» Τι, πως, και πότε προκάλεσε το συμβάν; Ο Gus Van Sant δεν είναι αυτός που θα εξηγήσει στον καθένα μας. Διότι μια ταινία οφείλει να περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις. Και με ό,τι καταλάβετε, προσπαθήστε να εξηγήσετε στον Elias, στην Nicole, στον Bennie και στους υπόλοιπους.» (Πηγή: cinemanews.gr)

Ηθοποιοί: Άλεξ Φροστ, Τζων Ρόμπισον, Τίμοθι Μπότομς, Ματ Μαλόι, Έρικ Ντόιλεν κ.ά. Παραγωγή: 2003 Γλώσσα: Αγγλική, με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 82΄

Advertisement