Θυμάμαι (Amarcord)

ΔΕΥΤΕΡΑ 3/12/2018 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Το κλασικό αριστούργημα του Φεντερίκο Φελίνι, που του χάρισε πολλές διεθνείς διακρίσεις. Κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας,  τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και του National Board of Review. Μια αυτοβιογραφική ταινία, με την οποία ο μεγάλος Ιταλός δημιουργός επιστρέφει στα παιδικά του χρόνια και τις αναμνήσεις από τη γενέτειρά του Ρίμινι.

587902_600full-amarcord-poster

«[…] Στα ρομανιόλ σημαίνει «θυμάμαι». Μια ημιβιογραφική και κωμικο-δραματική ταινία για την εφηβεία που εκτυλίσσεται στο Μπόργκο Σαν Τζουλιάνο, πολύ κοντά στα αρχαία τείχη του Ρίμινι. Μια εξαιρετική αναπαράσταση της φασιστικής δεκαετίας του ’30, που μέσα από τις περιπέτειες μιας παρέας εφήβων που ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους γελοιοποιείται κάθε είδους εξουσία, από εκείνη του σχολείου μέχρι της φασιστικής αρχής και της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Φελίνι βρισκόταν στο απόγειο της δημιουργικότητάς του, με αποτέλεσμα η ταινία να είναι ένας καταιγισμός χρωμάτων και εικόνων που συμπληρώνονται από τις ωραιότερες μελωδίες του Νίνο Ρότα. Χαιρετισμός σε μια όχι και τόσο αθώα εποχή, λίγο πριν παραδοθούν τα πάντα στη λαίλαπα του πολέμου και του θανάτου.» (Πηγή: www.lifo.gr)

Ηθοποιοί: Πουπέλα Μάτζιο, Αρμάντο Μπράνσια, Μαγκαλί Νοέλ, Τσίτσιο Ιγκράτσια, Μπρούνο Ζανίν, Άλβαρο Βιτάλι, Έρος Ραμαζότι κ.ά. Παραγωγή: 1973 Γλώσσα: Ιταλική, με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 120΄