Μάμα Ρόμα (Mamma Roma)

ΔΕΥΤΕΡΑ 12/11/2018 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Το κλασικό αριστούργημα του Πιέρ Πάολο Παζολίνι που θεωρείται μέχρι σήμερα ορόσημο στη δημιουργική του πορεία. Με τη σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιό Άννα Μανιάνι στον κεντρικό ρόλο.

mamaromaposter

Η Μάμα Ρόμα εγκαταλείπει το επάγγελμα της πόρνης και μετακομίζει σε μια μικροαστική συνοικία με τον έφηβο γιο της, ο οποίος αγνοεί το «αμαρτωλό» παρελθόν της. Νεορεαλιστικές κοινωνικές αλήθειες, χριστιανική αλληγορία και μια αξεπέραστη ερμηνεία από την Άννα Μανιάνι.

«[…] σε αυτό το λαϊκό μελόδραμα είναι που εμφανίζονται για πρώτη φορά όλες οι συνιστώσες της παζολινικής προβληματικής: 1) Οι λούμπεν προλετάριοι εξισώνονται ιδεολογικά με τους μικρόνοες απολιτικούς μικροαστούς, αλλά είναι πολύ πιο συμπαθητικοί από αυτούς, αφού η απόλυτη μιζέρια αποτελεί σημαντικό κίνητρο για μια ενεχόμενη διαφοροποίηση – σε αντίθεση με τους μικροαστούς που αποτελούν το αστείρευτο «κοινωνικό αισθηματικό» της συντήρησης. 2) Οι λούμπεν διατηρούν τη διάθεσή τους για αγώνα και έχουν συνείδηση της κατάντιας τους. Προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους και θέλουν να γίνουν «κύριοι». Αλλά η μοίρα στον Παζολίνι λειτουργεί όπως περίπου και στην αρχαία τραγωδία, δηλαδή σαν φραγμός στη βούληση. 3) Λούμπεν – μικροαστοί – αστοί αποτελούν κρίκους της ίδιας ιστορικής αλυσίδας, αλλά φτιαγμένους από διαφορετικό μέταλλο. Πάντως το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ή μη ιστορικότητα και ο κατά μόνας αγώνας για την ευτυχία που την εννοούν σαν βόλεμα εδώ και τώρα. 4) Η μη-ιστορικότητα, νοούμενη σαν αδιέξοδο, αποτελεί την ουσία του παζολινικού τραγικού. Οι ήρωες του συντρίβονται καθώς το ατομικό τους πρόβλημα μπαίνει στη θέση του κοινωνικού και το υποκαθιστά.
Όπως και να ‘ναι πάντως, η Μάμα Ρόμα, η «έντιμη» πόρνη με τα μεγάλα όνειρα, θα παραμείνει το σύμβολο του ανθρώπου που αγωνίζεται στα τυφλά να ξεπεράσει τη μοίρα του – κι αυτός ο αγώνας έχει, οπωσδήποτε, ένα τραγικό μεγαλείο.» (Κριτική από τον Βασίλη Ραφαηλίδη, πηγή: cinephilia.gr)

Ηθοποιοί: Άννα Μανιάνι, Έτορε Γκαροφόλο, Φράνκο Τσίτι, Σιλβάνα Κορσίνι, Λουίσα Λοϊάνο κ.ά. Παραγωγή: 1962 Γλώσσα: Ιταλική, με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 106΄