Ο ταχυδρόμος (Il Postino)

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/10/2018 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Δημοφιλής ταινία του Μάικλ Ράντφορντ, που καταπιάνεται με τη σύντομη γνωριμία ενός ντροπαλού ταχυδρόμου με τον διάσημο Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούντα στο διάστημα της εξορίας του τελευταίου στο Κάπρι της Ιταλίας, το 1952. Στον ρόλο του Νερούντα ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός Φιλίπ Νουαρέ. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μάσσιμο Τρόισι πέθανε λίγες μέρες μετά τα γυρίσματα από ανακοπή καρδιάς.  Όσκαρ πρωτότυπης μουσικής κέρδισε ο Λουίς Ενρίκες Μπακάλοφ.

Σε ένα ψαροχώρι της μεταπολεμικής Ιταλίας, ο ταχυδρόμος Μάριο γίνεται φίλος με τον κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούδα, εξόριστο από τη Χιλή για πολιτικούς λόγους. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια αναπάντεχη φιλία, η οποία θα γίνει ακόμα πιο βαθιά από τη στιγμή που ο Μάριο θα ζητήσει τη βοήθεια του διάσημου διανοούμενου για να κερδίσει την καρδιά της όμορφης Μπεατρίτσε.

«Πατώντας στην μακρόχρονη παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού και υιοθετώντας την αφηγηματική οικονομία και τον ουμανισμό του, ο «Ταχυδρόμος» αφηγείται μια απλή, κι ενδεχομένως απλοϊκή, όπως ακριβώς ο ήρωάς της, ιστορία, η οποία όμως διαθέτει μια σαρωτική συναισθηματική δύναμη, που την καθιστά ακαταμάχητη. Γεμάτη από τον πανέμορφο λόγο του Πάμπλο Νερούδα, ο ερωτισμός και ο λυρισμός του οποίου διαποτίζει το αντίστοιχης εικαστικής ομορφιάς ιταλικό τοπίο, η ταινία του Ράντφορντ διαθέτει εκείνη την (λαϊκή) σοφία που δεν φωνάζει ποτέ τα μηνύματά της, αλλά αρκείται σε ένα ανεπαίσθητο βλέμμα του πρωταγωνιστή της, δύο-τρεις λέξεις του ανθρώπου που την ενέπνευσε και σε μερικές νότες της βραβευμένης με Οσκαρ και κλασικής πλέον μουσικής του Λουίς Μπακάλοφ για να πλάσει με τα ταπεινά υλικά της έναν κόσμο απτό, αλλά και ξεχωριστό ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο που το πετυχαίνει ένα ποίημα.» (Πηγή: flix.gr)

Ηθοποιοί: Μάσιμο Τρόισι, Φιλίπ Νουαρέ, Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, Λίντα Μορέλι, Ρενάτο Σκάρπα κ.ά. Παραγωγή: 1994 Γλώσσα: Ιταλική, με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 108΄

 

 

 

Advertisement