ΤΟΡΙ ΚΑΙ ΛΟΚΙΤΑ (TORI ET LOKITA)

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/03/2023 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Η ιστορία του νεαρού Τόρι και της έφηβης Λοκίτα, δύο «ασυνόδευτων ανηλίκων» που προσπαθούν να επιβιώσουν στο Βέλγιο, ιδωμένη μέσα από τον φακό των αδερφών Νταρντέν. Οι «δομές φιλοξενίας» αλλά και ο κόσμος έξω από αυτές αποδεικνύονται τόποι εχθρικοί και αφιλόξενοι για τους δύο φίλους, που έχουν μοναδικό στήριγμα τη βαθιά τους φιλία και αλληλεγγύη. Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας σε συνεργασία με την Alliance Française Λεμεσού, που φέτος γιορτάζει τα 60 της χρόνια.

«[…] Οι αδελφοί Νταρντέν [έχουν] αλλάξει τη σύγχρονη κινηματογραφική έννοια του κοινωνικού ρεαλισμού όχι όμως μόνο με μια άμεσα αναγνωρίσιμη σκηνοθετική υπογραφή, αλλά και με μια πανοραμική, πολιτικά διεισδυτική και βαθιά ανθρώπινη περιγραφή της (βορειο)ευρωπαϊκής πραγματικότητας του 21ου αιώνα.

Υιοθετώντας μια φαινομενολογική προσέγγιση σε μια εκ πρώτης όψεως κοινότοπη καθημερινότητα, ξεφλουδίζουν μεθοδικά το απαστράπτον περίβλημά της κι αποκαλύπτουν μια αυστηρή μεθοδολογία εκμετάλλευσης, μια αδυσώπητη μάχη επιβίωσης και μια ψυχολογικά διαταραγμένη «εσωτερική συνθήκη». Η φιλμογραφία τους μοιάζει με ένα τράβελινγκ γύρω από μια πολυπρισματική αλήθεια που σε κάθε ταινία της φωτίζουν και μια διαφορετική πλευρά της. Με την ίδια σκηνοθετική προσέγγιση και σταθερό στόχο, δεν μπορούν πλέον να μας αιφνιδιάσουν, αποδεικνύονται όμως ικανοί στο να συνεχίσουν να μας συγκινούν. Ειδικά όταν αποφασίζουν να υψώσουν τους τόνους, χωρίς να φλερτάρουν με το διδακτισμό της τελευταίας τους ταινίας («Ανάμεσά μας»).

Η έφηβη Λοκίτα κι ο μικρός Τόρι είναι Αφρικανοί μετανάστες οι οποίοι φτάνουν στο Βέλγιο και καταλήγουν σε μια δομή ασυνόδευτων προσφύγων. Παγιδευμένοι από τους λαθρεμπόρους που τους μετέφεραν ως εκεί, συμμετέχουν σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, ενώ παράλληλα πρέπει να πείσουν τις αρχές πως είναι αδέλφια, αλλιώς η Λοκίτα κινδυνεύει με απέλαση. Η περιγραφή της άνισης μάχης τους είναι προβλέψιμη, αλλά αυτή τη φορά ο νταρντενικός ουμανισμός είναι σοβαρά πληγωμένος. Όσο προφανής, άλλο τόσο διάπυρη είναι η καταγγελία του, με την πλέον οργισμένη ταινία των Βέλγων αδελφών να περιγράφει ωμά μια Ευρώπη πλήρως παραδομένη στη διαφθορά και την απάθεια.» (Κριτική του Χρήστου Μήτση για το athinorama.gr)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαν-Πιέρ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν Πρωταγωνιστούν: Πάμπλο Σιλ, Ζοελί Μπουντού, Αλμπάν Ουκάι, Σαρλότ ΝτεΜπριν Διάρκεια: 88 λεπτά Γλώσσα: Γαλλική Υπότιτλοι: Ελληνικοί

Advertisement