ΦΥΓΗ (FLUGT / FLEE)

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11/2022 – ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ, ΩΡΑ 8:30 Μ.Μ.

Αυτή τη Δευτέρα, πάμε Ριάλτο παρέα με το Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ + Κινηματογράφου Κύπρου Queer Wave για την προβολή της προτεινόμενης για 3 Όσκαρ ταινίας «Φυγή». Ο Aμίν έφυγε από το Αφγανιστάν σε μικρή ηλικία. Είναι πλέον 36 ετών, κάτοικος Δανίας, ακαδημαϊκός και έτοιμος να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφό του. Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, έρχεται αντιμέτωπος με το οδυνηρό παρελθόν του και εκμυστηρεύεται την ιστορία του ως πρόσφυγας. To FLEE μας θυμίζει την παγκόσμια αλήθεια ότι μόνο όταν σταματήσει κανείς να φεύγει από αυτό που είναι, μπορεί να ανακαλύψει τι πραγματικά σημαίνει σπίτι.

«[…] Ο Ράσμουσεν απέδωσε γραφιστικά την κατάδυση του ήρωα με το ψευδώνυμο Αμίν Ναγουάμπι στην ψυχή του, κρατώντας μυστική την ταυτότητά του για ευνόητους λόγους και υπογραμμίζοντας ανάγλυφα τις ονειρικές αλλοιώσεις των επώδυνων αναμνήσεών του. Αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως το είδος του ντοκιμαντέρ μπορεί να γίνει συναρπαστικό με εμπνευσμένο χειρισμό και το animation παραμένει μια ελεύθερη και δημιουργική φόρμα στα κατάλληλα χέρια, το Flee είναι μία από τις πρωτότυπες και βαθιές σε νόημα ταινίες των τελευταίων ετών.

Ο θεατής γίνεται κοινωνός μιας εξαιρετικά προσωπικής εμπειρίας, σαν να είναι προσκεκλημένος σε κατ’ ιδίαν εξομολόγηση που δεν θα μπορούσε να αποδοθεί παρά μόνο μέσα από τη σχεδιαστική κατασκευή, με δεδομένο ότι ο πρωταγωνιστής κρατά την ανωνυμία του και τα περιστατικά της ζωής του, εκτός από το αρχειακό live action υλικό που αναμειγνύεται στην αφήγηση, συντίθενται σε μια φαντασιακή αναπαράσταση. Οι σκηνές της καταδίωξης και η ανακούφιση της απόδρασης συνδυάζουν την αγάπη και την αγωνία σε ένα θρίλερ γεμάτο αισιοδοξία.» (Κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου στη lifo.gr)

Σκηνοθεσία: Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν Σενάριο: Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν. Αμιν Ναγουαμπί Φωνές: Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν, Αμιν Ναγουαμπί Διάρκεια: 90 λεπτά Έτος παραγωγής: 2021

Advertisement