ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΑΡΑ (A CHIARA)

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/11/2022 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Ο κόσμος της δεκαπεντάχρονης Κιάρα καταρρέει μετά την απότομη εξαφάνιση του πατέρα της. Η έφηβη Κιάρα οδηγείται μέσα στο πεδίο δράσης της ιταλικής μαφίας, για να οδηγηθεί στην αλήθεια, την ανεξαρτησία και, εν τέλει, στην ενηλικίωση. Μία ταινία του Τζόνας Καρπινιάνο, που κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Europa Cinemas Label και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ζυρίχης.

αφίσα για την Κιάρα

«Η 15χρονη Κιάρα γιορτάζει με την οικογένειά της τα 18α γενέθλια της μεγαλύτερης αδελφής της. Το ίδιο βράδυ βλέπει για τελευταία φορά τον πατέρα της και την επόμενη μέρα μαθαίνει ότι ο εκείνος είναι καταζητούμενος από την αστυνομία ως μέλος της Ντραγκέντα.

Μια καθηλωτική ματιά για τη δράση της ιταλικής μαφιόζικης οργάνωσης, μακριά από κάθε ίχνος εξιδανίκευσης, δοσμένη μέσα από την αγωνιώδη προσπάθεια της Κιάρα να πάρει τις κατάλληλες απαντήσεις γύρω από το ποιος πραγματικά ήταν ο πατέρας της. Με την κάμερα σχεδόν κολλημένη στην αποφασισμένη έφηβη, ο ταλαντούχος Ιταλός σκηνοθέτης των «Mediterranea» και «A Ciambra» κλιμακώνει υποδειγματικά και άκρως ρεαλιστικά το δράμα της νεαρής –καταπληκτική η ερασιτέχνης ηθοποιός Σουάμι Ροτόλο στον βασικό ρόλο, ενώ τον πατέρα και την αδελφή της υποδύονται τα πραγματικά μέλη της οικογένειάς της– μοιράζοντας τον προβληματισμό του μεταξύ δύο μοτίβων. Της σκιαγράφησης ενός δυνατού πορτρέτου ενηλικίωσης και γυναικείας χειραφέτησης, από τη μία πλευρά, και της διατύπωσης καθοριστικών ηθικών διλημμάτων γύρω από τη δράση, τους μηχανισμούς λειτουργίας και, κυρίως, της κληρονομιάς της Μαφίας στις νεότερες γενιές, από την άλλη.» (Κριτική του Κωνσταντίνου Καϊμάκη για την Athens Voice)

«Για μένα η ταινία είναι περισσότερο για την οικογένεια παρά για τη μαφία. Φυσικά, η μαφία και η κουλτούρα γύρω από αυτήν επηρεάζει την καθημερινότητα. Αλλά δεν δεσπόζει όπως πολλοί νομίζουν. Όταν βλέπω ταινίες για τη μαφία με άνδρες που οδηγούν με όπλα στις τσέπες τους, δεν αντιπροσωπεύουν τις δικές μου εμπειρίες σε αυτόν τον τόπο.[…] Είναι μια ταινία για την οικογένεια, για τη σχέση πατέρα – κόρης. Είναι μια ταινία που μιλάει για το πώς οι άνθρωποι βρίσκουν τη δική τους ηθική πυξίδα και μαθαίνουν να πορεύονται στο περιβάλλον τους. Αυτό είναι και το κοινό νήμα που ενώνει και τις τρεις ταινίες μου.» (Από σημείωμα του σκηνοθέτη στο Cinephilia.gr)

Σκηνοθεσία & σενάριο: Τζόνας Καρπινιάνο Ηθοποιοί: Σουάμι Ροτόλο, Πίο Αμάτο, Λεονάρντο Μπεβιλάκουα κ.ά. Παραγωγή: 2021 Γλώσσα: Ιταλική με ελληνικούς υποτίτλους Διάρκεια: 121′

Advertisement