ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΦΕΥΓΕΙ (E LA NAVE VA)

ΔΕΥΤΕΡΑ 7/11/2022 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα πλοίο αποπλέει από τη Νάπολη, μεταφέροντας την τέφρα μιας διάσημης σοπράνο, τους ιδιόρρυθμους όσο και πλούσιους φίλους της, και έναν μελαγχολικό ρινόκερο σε ένα ονειρικό και αλλόκοτο ταξίδι με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Φεντερίκο Φελίνι.

«Ιούλιος 1914. Το πλοίο «Γκλόρια Ν» αποπλέει από τη Νάπολη. Οι επιβάτες του -ένας γαλαξίας από διασημότητες της όπερας και Ευρωπαίους γαλαζοαίματους- σκοπεύουν να σκορπίσουν την τέφρα της μεγαλύτερης σοπράνο όλων των εποχών στο νησί Έριμο. Όταν ο πλοίαρχος διασώζει μια ομάδα Σέρβων ναυαγών, το ταξίδι, εκκεντρική παρωδία πλωτής οπερέτας, συμβολικά γίνεται η πένθιμη πομπή του ευρωπαϊκού πολιτισμού προς το ολέθριο ραντεβού του με την Ιστορία: τον Μεγάλο Πόλεμο. Ωστόσο ο Φελίνι δεν χάνει τη σατιρική αυτοαναφορικότητά του. Η προτελευταία σκηνή τον δείχνει πίσω από την κάμερα και την επιβλητική, σκηνική κατασκευή του Ντάντε Φερρέτι. Υπογραμμίζει ότι η ιστορική του αναπαράσταση, που άρχισε ως φόρος τιμής στο βουβό σινεμά και συνεχίστηκε ως συνάντηση της ιταλικής όπερας με τους Αδελφούς Μαρξ, γυρισμένη αποκλειστικά στο στούντιο, είναι ο θρίαμβος του τεχνητού.» (Πηγή: Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι Σενάριο: Τονίνο Γκουέρα, Φεντερίκο Φελίνι Ηθοποιοί: Σάρα-Τζέιν Βάρλι, Πήτερ Σέλιερ, Μπάρμπαρα Τζέφορντ, Ελίσα Μαϊνάρντι, Πίνα Μπάους, Φρέντι Τζόουνς, Πάολο Παολίνι, Νόρμα Γουέστ, Λίντα Πόλαν κ.ά. Παραγωγή: 1983 Γλώσσα: Ιταλική με ελληνικούς υποτίτλους Διάρκεια: 128′