ΔΕΥΤΕΡΑ 16/5/2022 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.
Στις προβολές θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
Μια δραματική κοινωνική ταινία, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, που μας έρχεται από το αφρικανικό Τσαντ και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.
«Όταν πρωτοσυναντάμε την Αμίνα, λυγίζει σίδερα. Αυτή είναι η δουλειά της. Αφαιρεί από τα τεράστια λάστιχα των φορτηγών το εσωτερικό μέταλλο και το σμιλεύει σε καλάθια, που μετέπειτα πουλάει στους δρόμους. Έτσι μεγάλωσε την έφηβη πλέον κόρη της. Έτσι επιβίωσε από τη στιγμή που η οικογένειά της την αποκήρυξε και την έδιωξε – όταν έμεινε έγκυος από τον άντρα που αγαπούσε, τον άντρα που την παράτησε. Από τότε η Αμίνα λυγίζει σίδερα. Δεν δέχεται την πρόταση γάμου του πολύ μεγαλύτερού της γείτονα, που δεν χάνει ευκαιρία να της θυμίσει ότι χρειάζεται ένα αρσενικό να την προστατεύει και να της βγάλει την ρετσινιά της «εύκολης» γυναίκας, της ανύπαντρης μητέρας. Αλλά η Αμίνα δεν λυγίζει, λυγίζει σίδερα. Ζει για την κόρη της. Μόνο που η κόρη μοιάζει ότι ακολουθεί την μοίρα της μητέρας της: μένει έγκυος στα 15 της χρόνια. Το κορίτσι θέλει να κάνει έκτρωση, κάτι κοινωνικά και θρησκευτικά απαγορευμένο στη χώρα τους. Τι θα επικρατήσει; Ο δεσμός μητέρας-κόρης, ή οι θρησκευτικοί δεσμοί που θέλουν τις γυναίκες για πάντα υποδεέστερες, για πάντα εξαρτημένες;
Δεν βλέπουμε συχνά σινεμά από το Τσαντ, αλλά ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μουχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν («Η Κραυγή Ενός Ανθρώπου», 2010) αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση. Με θεματικές που μόνιμα αγγίζουν τα κοινωνικοπολιτικά θέματα της χώρας του (οικονομική κρίση, εμφύλιος, η θέση της γυναίκας στην ισλαμική κοινωνία), αλλά το φακό του να κλέβει στιγμές λυρισμού και κινηματογραφικής ομορφιάς, ο Χαρούν περιηγεί τον δυτικό θεατή σε άγνωστους τόπους – και δεν εννοούμε γεωγραφικούς.
[…] Το βλέμμα του Χαρούν θα συλλάβει το αντρικό βλέμμα σε πολλές κλεμμένες στιγμές της ταινίας: όταν οι γυναίκες προχωρούν στο δρόμο, φορτωμένες τα καλάθια τους, ή όταν περνούν έξω από ένα τέμενος και οι προσκυνητές βρίσκουν το χρόνο ανάμεσα στις προσευχές να στρίψουν τα κεφάλια τους ακολουθώντας τους γοφούς τους. Ο ίδιος ο ιμάμης άλλωστε έχει πολλές φορές απαιτήσει να μάθει «τι βαραίνει την καρδιά της Αμίνα», όχι φυσικά για να την ανακουφίσει, αλλά για να την ελέγξει.
[…] Η μεγαλύτερη πολιτική απόφαση του Χαρούν είναι να μη λήξει την ταινία τραγικά, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά να αφήσει το φως και την ελπίδα να τρυπώσουν στις λασπωμένες παράγκες του Τσαντ. Οι δεσμοί γυναικών θα σπάσουν τα όρια της οικογένειας, θα συνασπιστούν στις γειτονιές, τις κοινότητες, θα αλληλοβοηθηθούν, θα κάνουν την επανάστασή τους και θα γλιτώσουν την επόμενη γενιά.
Τουλάχιστον στο σινεμά, που πάντα ήταν πολύ πιο δίκαιο από τη ζωή.» (Κριτική της Πόλυς Λυκούργου για το flix.gr)
Ηθοποιοί: Ακουάκ Αμπακάρ Σουλεϊμάν, Ριχάν Καλίλ Αλιό, Γιουσούφ Ντζαόρο κ.ά. Παραγωγή: 2021 Γλώσσα: Γαλλική, Αραβική, με ελληνικούς υποτίτλους Διάρκεια: 87΄