ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ (THE GRIFTERS)

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/5/2022 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Στις προβολές θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Μια ταινία του Στίβεν Φρίαρς, σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα φιλμ-νουάρ των νεότερων χρόνων. Απέσπασε αρκετά βραβεία, κυρίως για τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.

Ο Ρόι, η μητέρα του Λίλι και η φιλενάδα του Μίρα, είναι τρεις κομπιναδόροι-μικροαπατεώνες που δρουν ανεξάρτητα στον σκοτεινό κόσμο του Λος Άντζελες. Όταν ο Ρόι θα τραυματιστεί σοβαρά ύστερα από ένα αποτυχημένο κόλπο, η μητέρα του, με δικές της δουλειές στην μαφία του ιππόδρομου, θα τρέξει κοντά του ύστερα από πολύχρονη απουσία. Από εκείνο το σημείο και μετά η ζωή του Ρόι θα μετατραπεί σ’ έναν πραγματικό εφιάλτη, καθώς η Λίλι δεν χωνεύει καθόλου τη Μίρα και δεν θέλει να την έχει στα πόδια της. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες θ’ αναπτυχθεί ένας ζηλότυπος ανταγωνισμός ο οποίος και θα οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.

Πρόκειται γι’ ένα έξοχο φιλμ, το οποίο  μέσα από τις σχέσεις ενός τριγώνου κατορθώνει ν’ ασκεί σκληρή κριτική  στο αμερικάνικο «όνειρο».  Ο  σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς  καταγράφει μέσα από έναν έντονο κυνισμό πως η μόνη αξία των ΗΠΑ είναι  το κέρδος. Η σχέση του Ρόι με την όμορφη μητέρα του, (είναι μόνο 14 χρόνια μεγαλύτερή του) ενέχει σαφώς ερωτικό χαρακτήρα και σεξουαλικά απωθημένα εκατέρωθεν (που για ευνόητους λόγους θα πρέπει να αποκρυβούν). Ο Φρίαρς χειρίζεται με απίστευτη μαστοριά αυτόν τον συγκαλυμμένο ερωτισμό στην μεταξύ τους σχέση και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των δύο, (κυρίως του Ρόι) να μην το φέρουν στην επιφάνεια, δημιουργώντας έτσι μία γοητευτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα ανάμεσά τους, η οποία κλιμακώνεται συνεχώς.

Το φιλμ είναι μία εξαιρετική απεικόνιση των τριών βασικών ανθρώπινων ενστίκτων (της αυτοσυντήρησης, της σεξουαλικότητας, της μητρότητας – αγάπης), με αυτό της αυτοσυντήρησης να κερδίζει κατά κράτος. Στο τέλος, η αγωνία της Λίλι για αυτοσυντήρηση θα υπερβεί και αυτήν ακόμα την αγάπη για το γιο της και θα την οδηγήσει μοιραία σε ακραίες πράξεις.

Ηθοποιοί: Τζων Κιούζακ, Αντζέλικα Χιούστον, Ανέτ Μπένικ, Νόελ Χάρλινγκ, Χένρι Τζόουνς κ.ά. Παραγωγή: 1990 Γλώσσα: Αγγλική με ελληνικούς υποτίτλους. Διάρκεια: 110΄