ΜΗΤΡΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ (DUELLES)

ΔΕΥΤΕΡΑ 4/4/2022 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Στις προβολές θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Είσοδος με SafePass. Απαραίτητη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Τελευταία προβολή στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας. Θα προβληθεί η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ταινία του Ολιβιέ Μασέ-Ντεπάς «Μητρικό Ένστικτο». Η προβολή γίνεται, όπως και οι άλλες ταινίες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, σε συνεργασία με την Αλιάνς Φρανσαίζ Λεμεσού. 

«Βρυξέλλες, αρχές της δεκαετίας του ’60: H Άλις και η Σελίν είναι κολλητές φίλες και μένουν σε γειτονικά και πανομοιότυπα σπίτια σε ένα πλούσιο προάστιο. Οι γιοί τους, Τεό και Μαξίμ μεγαλώνουν σαν αδέρφια και οι δύο οικογένειες είναι αχώριστες. Oλα μοιάζουν τέλεια. Η τέλεια αυτή αρμονία διαταράσσεται όταν ο Μαξίμ, ο γιός της Σελίν χάνει τραγικά τη ζωή του. Το ξαφνικό αυτό ατύχημα, θα φέρει αντιμέτωπες τις δύο οικογένειες και θα ταράξει τις ζωές τους. Τα συναισθήματα αγάπης θα δώσουν τη θέση τους στην καχυποψία και τη παράνοια. Οι δύο μητέρες θα ωθήσουν στα όρια τη φιλιά τους στην προσπάθεια τους να προστατέψουν τις οικογένειες τους.

Απόλυτα στυλιζαρισμένο και σχεδόν απόλυτα απολαυστικό, το «Μητρικό Ενστικτο» δεν φοβάται να φορέσει τις αναφορές του στο μανίκι αλλά ούτε και να σπρώξει την ιστορία του στην περιοχή της camp υπερβολής, κερδίζοντας πόντους από το θάρρος του ακόμη κι αν στο τελικό άθροισμα το στιλ υπερτερεί της ουσίας.

 […] Πάνω σε ένα σενάριο που ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά τα βασικά συστατικά ενός ψυχολογικού θρίλερ κι ενός παιχνιδιού μυστικών και ψεμάτων και μιας αλήθειας που ως το τέλος παραμένει ομιχλώδης ο Μασέ-Ντεπάς στήνει ένα πανέμορφο καθρέφτισμα μιας ταινίας που μοιάζει τόσο vintage που θα μπορούσε να είναι γυρισμένη την εποχή που διαδραματίζεται.

Μπορεί το τελευταίο μέρος του φιλμ να εκτροχιάζει τον πιο λεπτό κι ενδιαφέροντα τρόπο με τον οποίο το φιλμ χειρίζεται την αμφιβολία και την αμφισημία έως τότε, αλλά ακόμη κι αν παραδίνεται έτσι την πιο camp πλευρά του εαυτού του, δεν παύει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.» (Κριτική του Γιώργου Κρασσακόπουλου για το flix.gr)

Ηθοποιοί: Αν Κεζένς, Βερλέ Μπετένς, Μεχντί Νεμπού κ.ά. Παραγωγή: 2020 Γλώσσα: Γαλλική με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 97΄