ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΑΤΑ (HÖSTSONATEN)

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/11/2021 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Στις προβολές θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Είσοδος με SafePass. Απαραίτητη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκαμαν παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού στην τακτική προβολή της της Δευτέρας 15/11/2021. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία κινηματογραφική δημιουργία του, αφού όλες οι άλλες που ακολούθησαν ήσαν τηλεοπτικές παραγωγές. Μια ολομέτωπη σύγκρουση ανάμεσα σε μητέρα και κόρη για να εξορκιστούν τα φαντάσματα του παρελθόντος και ταυτόχρονα μια τιτανομαχία ανάμεσα σε δύο σπουδαίες ηθοποιούς: την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, στην τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση, και τη μούσα του σκηνοθέτη Λιβ Ούλμαν.

Φθινοπωρινή Σονάτα αφίσα

Σύζυγος ενός πάστορα θα συναντηθεί μετά από χρόνια με τη μητέρα της Σάρλοτ, διάσημη πιανίστρια που όμως πάσχει από κατάθλιψη. Η αρχική συγκίνηση της επανένωσης θα δώσει τη θέση της σε μία συνταρακτική και τελικά αποκαλυπτική σύγκρουση γεμάτη ανομολόγητη θλίψη και πικρία.

«Το θεατρικό στήσιμο και τα κλειστοφοβικά κάδρα του σπουδαίου Σβεν Νίκβιστ προετοιμάζουν το έδαφος για τις συγκλονιστικές ερμηνείες των δύο γυναικών, οι οποίες παρασύρουν τα πάντα με την εκφραστική δύναμή τους. Δίνουν ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα δεξιοτεχνικά γραμμένο δράμα δωματίου, στο οποίο ο Μπέργκμαν παραδίδει σκληρές και απερίφραστα πεσιμιστικές σκέψεις για την ενοχή, τα προσωπικά απωθημένα και το περιθώριο της συγχώρεσης. Ιδέες δυσοίωνες, καθηλωτικά ειλικρινείς, καθώς ο χαρακτήρας της μητέρας αντανακλά πτυχές του ίδιου του σκηνοθέτη και κάνει τις νότες αυτής της σονάτας να πάλλονται ακόμη με απόλυτη διαύγεια, συντρίβοντας τις όποιες εσωτερικές αντιστάσεις.» (Κριτική του Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλου για το athinorama.gr)

Ηθοποιοί: Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, Λένα Νίμαν, Χάλβαρ Μπιορκ κ.ά. Παραγωγή: 1978 Γλώσσα: Σουηδική με ελληνικούς υπότιτλους. Διάρκεια: 99΄

.

Advertisement