Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ (OM DET OAMDLIGA)

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/11/2021 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Στις προβολές θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Είσοδος με SafePass. Απαραίτητη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Η τελευταία δημιουργία του Ρόι Άντερσον, ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή σκηνοθέτες του κινηματογράφου, με έργο που χάραξε νέους δρόμους και επηρέασε πολλούς νεότερους δημιουργούς. Η ταινία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας.

«[…] Ο 73χρονος Άντερσον έχει ένα μοναδικό χάρισμα να οπτικοποιεί με ένα πλάνο δεκάδες συναισθήματα, σαν ένας τρισδιάστατος πίνακας ζωγραφικής, σαν ένα στατικό κάδρο που σφύζει από συμβολισμούς και που συντελεί σε μια σεναριακή εξέλιξη μοναδική, δίχως αρχή και τέλος, αλλά με μια σχεδόν εξωγήινη συνοχή και μια συνεκτική αφηγηματική κόλλα που συνδέει υπέροχα αλεπάλληλες σουρεαλιστικές στιγμές, φέτες της ανθρώπινης παραδοξότητας, με μια ποίηση που σε αφήνει άφωνο.

Μια διαβολικά πνευματώδης ανορθόδοξη κωμωδία, που διαρκεί λίγο, αλλά είναι ΤΟΣΟ περιεκτική και η οποία εξυψώνει το μονότονο και προσδίδει βάθος στο κενό, προσφέροντας ένα θλιμμένο αλλά τρυφερό αντίδοτο στην αποξένωση και τη σύγχυση. Οι απλοί καθημερινοί πρωταγωνιστές του, άλλοτε θριαμβεύουν, άλλοτε συρρικνώνουν την απελπισία τους, πάντα όμως με αυτό το σαρδόνιο μαύρο σκανδιναβικό χιούμορ του Άντερσον, σχεδόν σήμα – κατατεθέν της φιλμογραφίας του.» (Κριτική του moveitmag.gr)

Ηθοποιοί: Μπενγκτ Μπέργκιους, Άνια Μπρομς, Γιαν-Έτζε Φέρλινγκ, Μάρτιν Σέρμερ κ.ά. Παραγωγή: 2019 Γλώσσα: Σουηδική με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 78΄

Advertisement