ΔΕΥΤΕΡΑ 4/10/2021 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.
Στις προβολές θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Είσοδος με SafePass. Απαραίτητη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Ύστερα από μια μακρά περίοδο αναγκαστικής διακοπής λόγω των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό, η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού επανέρχεται με τις τακτικές προβολές της για την περίοδο 2021/22. Η πρώτη προβολή θα γίνει τη Δευτέρα 4/10/2021 με την πολυβραβευμένη σουηδική ταινία «Το Τετράγωνο», που υπογράφει σκηνοθετικά ο εξαιρετικός Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ. Τον είχαμε πρωτογνωρίσει στην Κύπρο με την εκπληκτική ταινία του «Ανωτέρα Βία», που η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού πρόβαλε πριν από μερικά χρόνια.

«Η καινούργια ταινία του Ρούμπεν Έστλουντ δεν είναι ένα ρεαλιστικό δράμα όπως η προηγούμενή του, η υποψήφια για ξενόγλωσση Χρυσή Σφαίρα «Ανωτέρα Βία», αλλά μια sui generis σινεφίλ σάτιρα που επεκτείνει την προβληματική του 43χρονου δημιουργού πάνω στη διαρκή αντιπαράθεση ανθρώπινου ενστίκτου και κοινωνικών κανόνων. Το «Τετράγωνο», το installation το οποίο έχει στήσει στην ταινία ο Κρίστιαν, ο επιμελητής του μουσείου, θέτει αρχικά το ερώτημα στον επισκέπτη αν εμπιστεύεται τους ανθρώπους. Όσοι απαντούν καταφατικά ακολουθούν μια διαδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας τους ζητείται να αφήσουν σε έναν άδειο χώρο πορτοφόλι, κινητό και ό,τι άλλο κουβαλούν μαζί τους και να προχωρήσουν. Πόσοι θα το κάνουν πρόθυμα;
Αναζητώντας την απάντηση, ο Κρίστιαν, ένας ήρεμος, καλλιεργημένος και φιλελεύθερος άνθρωπος, θα πρέπει να δώσει πρώτα τις δικές του. Ένα πρωί θα πέσει θύμα μιας θεατρικά στημένης ληστείας και θα χάσει το πορτοφόλι και το κινητό του. Αγχωμένος με τα εγκαίνια του «Τετραγώνου» που πλησιάζουν, τις προσωπικές υποχρεώσεις και τα ερωτικά μπερδέματά του, θα αρχίσει να αναζητά τον κάτοχο του πολύτιμου κινητού του παρασυρόμενος σε ένα στρόβιλο συμπτώσεων και απρόβλεπτων αντιδράσεων που θα δοκιμάσουν τις ανθρωπιστικά ορθές αξίες του. Μαζί τους θα δοκιμαστούν και αυτές ενός ολόκληρου πολιτικού αλλά και πολιτισμικού συστήματος, το οποίο αδυνατεί (όπως κι οποιοδήποτε άλλο;) να συμβιβάσει το κοινωνικό συμβόλαιο με την ατομική ηθική.» (Κριτική του Χρήστου Μήτση για το athinorama.gr)
«Το «The Square» εξετάζει την εύθραυστη φύση της ανθρωπιάς μας σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει δραματικά από την εποχή των γονιών μας, τους κοινωνικούς κανόνες που αλλάζουν πιο γρηγορά απ΄όσο προφταίνουμε να τους συνηθίσουμε, τις ηθικές αξίες μας που μοιάζουν να αντικρούουν τις πράξεις μας, τους τρόπους που αναλαμβάνουμε ή όχι την ευθύνη που μας αναλογεί στις μικρές καθημερινές στιγμές ή στο μεγαλύτερο «τετράγωνο» της ζωής που μας αναλογεί. Κι έχει ενδιαφέρον ότι ο Οστλουντ δεν βγάζει τον εαυτό του εκτός αυτής πικρής, κυνικής, σκληρής εξέτασης του σύγχρονου ανθρώπου, αφού ο Κρίστιαν ένας χωρισμένος πατέρας δύο παιδιών που δουλεύει στον χώρο της τέχνης, θα μπορούσε να είναι ο ίδιος, πόσο μάλλον αφού ακόμη και το έργο στο κέντρο του φιλμ είναι στην πραγματικότητα δικό του.
Κι ακόμη πιο πετυχημένα κατορθώνει να βάλει τον θεατή του στην θέση του Κρίστιαν, αυτή ενός προνομιούχου δυτικού που παρακολουθεί ένα έργο τέχνης σε ένα μέρος το οποίο -ακόμη κι αν είναι απλά ένα σινεμά- ίσως είναι απροσπέλαστο για μια μερίδα της κοινωνίας και το οποίο, εξετάζει ιδέες και σκέψεις που πιθανότατα δεν προφταίνουν να βρουν την θέση τους στο μυαλό ενός ανθρώπου που σου κουνά ένα ποτήρι γονατισμένος στον δρόμο, ζητώντας για κέρματα.
Ευτυχώς όμως, το θαυμάσιο αυτό φιλμ όσο κι ο ευφυέστατος σκηνοθέτης του, δεν έχουν καμμιά απάντηση έτοιμη να σου προσφέρουν, κανένα ηθικό δίδαγμα βολικά τοποθετημένο στο τέλος του φιλμ, παρά μόνο μια σειρά από καταστάσεις και αφορμές για σκέψη, που σε κάνουν να μετακινηθείς από την θέση στην οποία βρισκόσουν όταν μπήκες στην αίθουσα και να βρεθείς ακόμη και για λίγο, σε ένα τετράγωνο μέσα από το οποίο αν έχεις το θάρρος, μπορείς να κοιτάξεις τον εαυτό σου και τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αυτό είναι αρκετό. Αν και το τι θα δεις, εξαρτάται φυσικά αποκλειστικά από εσένα.» (Κριτική του Γιώργου Κρασσακόπουλου για το flix.gr)