ΚΙΜΜΕΡΙΑ (SUNRISE IN KIMMERIA)

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/3/2020 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Την κυπριακή ταινία του Σάιμον Φαρμακά «Κιμμέρια» παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού στην τακτική της προβολή της Δευτέρας 9/3/2020. Μια σειρά παράλληλες ιστορίες που σατιρίζουν την τρέλα και τα απίθανα χιουμοριστικά, γραφειοκρατικά απρόοπτα που δημιουργούνται γύρω από ένα απρόβλεπτο γεγονός. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2018», ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές παντού όπου προβλήθηκε. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Alliance Française Λεμεσού στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας. Θα προηγηθεί κοκτέιλ στις 19:30.

Κιμμέρια αφίσα

«Μια διανθισμένη με άφθονο χιούμορ, εικόνα της περίπλοκης, συχνά παράλογης, ζωής στη σύγχρονη Κύπρο δίνει στην ταινία του “Κιμέρια”, ο Σάιμον Φαρμακάς. Ο ήρωας, ένας νεαρός αγρότης σε χωριό, βρίσκεται ξαφνικά κάτοχος ενός παράξενου, διαστημικού αντικειμένου (UFO όπως πιστεύουν οι συγχωριανοί του), που πέφτει ξαφνικά στο κτήμα του.

Μόνο που το σημείο αυτό έχει καταχωρηθεί ως “νεκρή ζώνη” (buffer line) και που την ανάκτησή του απαιτούν όχι μόνο οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και οι ελληνοκυπριακές αρχές, οι τουρκοκυπριακές αρχές και οι Αμερικανοί, που στέλνουν τους δικούς τους πληρωμένους “εκπροσώπους” για να το παραλάβουν. Παράλληλα με το κυνηγητό του μυστηριώδους UFO παρακολουθούμε τόσο την προσπάθεια του ήρωα να ανακαλύψει το μυστικό γύρω από την υποτιθέμενη νεκρή μητέρα του όσο και τη σχέση του με μια νεαρή συγχωριανή του και με τον τοκογλύφο του χωριού, ο οποίος, για να αποκτήσει το παράξενο αυτό αντικείμενο, είναι έτοιμος να παραγράψει το μισό χρέος του ήρωα.

Μια σειρά παράλληλες ιστορίες που δίνουν την ευκαιρία στον Φαρμακά να σατιρίσει την τρέλα και τα απίθανα χιουμοριστικά, γραφειοκρατικά απρόοπτα που δημιουργούνται γύρω από το γεγονός, με την κάθε πλευρά (ιδιαίτερα εκείνη των Αμερικανών και εκείνη της τοπικής αστυνομίας) να προσπαθεί να βάλει χέρι στο αντικείμενο. Με τον σκηνοθέτη να φτιάχνει μια κινηματογραφικά εντυπωσιακή παραγωγή (ο χειρισμός των παράλληλων ιστοριών, η προσεγμένη φωτογραφία, η χρήση των χώρων, η διεύθυνση των ηθοποιών και γενικά η κίνηση του πλήθους), που ξεκινά ως απλή κωμωδία για να μετατραπεί σε μια ιδιαίτερα διασκεδαστική σάτιρα, από την οποία όμως δεν λείπουν και τα δραματικά στοιχεία, όπως στη σκηνή με τους Αμερικανούς να πυροβολούν, στις γελοίες προσπάθειές τους να αποκτήσουν το αντικείμενοι, έναν από τους χωρικούς, που βρίσκεται τυχαία στην περιοχή.» (Κριτική του Νίνου Φένεκ Μικελλίδη για το enetpress.gr)

Ηθοποιοί: Τιμ Αχέρν, Κίκα Γεωργίου, Αντώνης Κατσαρής, Κρίστοφερ Γκρέκο, Ανδρούλα Ηρακλέους, Ανδρέας Μελέκης, Πάμπος Χαραλάμπους κ.ά. Παραγωγή: 2018 Γλώσσα: Ελληνική με γαλλικούς υπότιτλους Διάρκεια: 100′

Advertisement