ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ (LEMONADE)

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/1/2020 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ρουμάνας σκηνοθέτιδας Ιοάνα Ουρικάρου. Μια παραγωγή του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Κρίστιαν Μουντζίου για την πικρόξινη γεύση του σύγχρονου κόσμου, όπου η πιο σκληρή εξουσία ασκείται μέσα από την ψευδαίσθηση της ελεύθερης επιλογής.

Αμερικάνικο όνειρο αφίσα

«Εχοντας σκηνοθετήσει ένα σκετς της σπονδυλωτής πολιτικής κωμωδίας «Tales From the Golden Age», σε σενάριο Κριστιάν Μουντζίου, η Ιοάνα Ουρικάρου κάνει το αυτόνομο σκηνοθετικό ντεμπούτο της υπό την εποπτεία του διασημότερου Ρουμάνου δημιουργού. Ως παραγωγός, ο auteur του «4 Μήνες, 3 Βδομάδες και 2 Μέρες» αφήνει την αισθητικά λιτή και κοινωνικά ευαίσθητη υπογραφή του στην ιστορία της Μάρα, μιας Ρουμάνας με έναν εννιάχρονο γιο, η οποία έχει παντρευτεί έναν Αμερικανό με προβλήματα υγείας και προσπαθεί να πάρει την πράσινη κάρτα.

Ο αρμόδιος υπάλληλος όμως την εκβιάζει σεξουαλικά για να προωθήσει το αίτημά της. Ταυτόχρονα ο βαλκανικός ρεαλισμός και το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά συναντιούνται σε μια χωρίς εκπλήξεις μα φτιαγμένη με μεράκι, ειλικρίνεια και ωμή απλότητα καταγγελία της ανθρωποφάγου καπιταλιστικής πραγματικότητας.» (Κριτική του Χρήστου Μήτση για το athinorama.gr)

Ηθοποιοί: Μαλίνα Μανοβίτσι, Μίλαν Χούρντουτς, Ντίλαν Σμιθ κ.ά. Παραγωγή: 2018 Γλώσσα: Ρουμανική με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 88′

Advertisement