ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ (LETYAT ZHURAVLI)

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/12/2019 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού ολοκληρώνει τις προβολές της για το 2019 με τη φημισμένη σοβιετική ταινία του Μιχαήλ Καλατόζωφ «Όταν περνούν οι γερανοί», που βραβεύτηκε τότε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

όταν περνούν οι γερανοί

«Μόσχα, 1941. Ο πόλεμος ξεσπά. Οι Γερμανοί εισβάλλουν, κηρύσσεται γενική επιστράτευση. Η Βερόνικα (Τατιάνα Σαμοϊλοβα) και ο αγαπημένος της Μπόρις (Αλεξέι Μπατάλοφ), περνούν κάποιες στιγμές ευτυχίας. Πάνω απ’ τα κεφάλια τους πετούν οι γερανοί. Παρά την πίεση των δικών του (και της Βερόνικα), ο Μπόρις κατατάσσεται και φεύγει για το μέτωπο. Η κοπέλα χάνει τα ίχνη του και πέφτει σε κατάθλιψη. Σε έναν τρομερό βομβαρδισμό, εκείνη χάνει τους δικούς της και καταφεύγει στην οικογένεια του Μπόρις. Ο αδερφός του την βιάζει και παντρεύονται. Εκείνη είναι εσωτερικά συντετριμμένη. Τα γερμανικά στρατεύματα προχωρούν, η οικογένεια μετακινείται στην Σιβηρία όπου η ηρωίδα περνά δύσκολες μέρες. Ο Μπόρις σκοτώνεται στο μέτωπο, εκείνη το αγνοεί…

[…] Εικόνες εκθαμβωτικού λυρισμού συνοδεύουν μια από τις ωραιότερες (και τραγικότερες) ιστορίες αγάπης που, ωστόσο, αψηφά όλα τα κλισέ του είδους : ο πειραματισμός με την κάμερα (που ήταν ταμπού στη σταλινική περίοδο) αναδύεται και πάλι. Αληθινός σταρ της ταινίας αναδεικνύεται ο φακός του Ουρουσέφσκι – τα συγκλονιστικά πλάνα με την βοήθεια γερανού ή τη χρήση κινητής κάμερας μεταφέρουν την αίσθηση ενός κόσμου που έχει χάσει τα στηρίγματά του ή οποιοδήποτε σταθερό σημείο αναφοράς (ηθικό, πολιτικό).

[…] Το Όταν Πετούν οι Γερανοί αποτελεί ταινία-ορόσημο και το πρώτο, αδιαφιλονίκητο αριστούργημα του μετα-σταλινικού σινεμά. Η θέασή του συνιστά εμπειρία ακόμα και για τον σύγχρονο θεατή, που έτσι αντιλαμβάνεται καλύτερα την αίσθηση που αποκόμισε το κοινό της πρώτης του προβολής : αυτή ενός δροσερού, φρέσκου αγέρα που κατακλύζει ένα μουχλιασμένο σπιτικό. Ξεχωρίζει για την άρνησή του να καταδικάσει την – έτσι κι αλλιώς – ακούσια «απιστία» της Βερόνικα στον Μπόρις, ενώ ο τελευταίος βρίσκεται στο μέτωπο.

Στο πρόσωπο της Σαμοϊλοβα αποκαλύπτεται μια σαγηνευτική κινηματογραφική περσόνα: εκφραστική, ερωτική, δυναμική. Η Βερόνικα απέχει έτη φωτός από την παραδοσιακή ηρωίδα του πολεμικού δράματος (όχι μόνο για τα σοβιετικά πρότυπα) και η Σαμοϊλοβα προσδίδει στο χαρακτήρα αμέτρητη συμπάθεια, μέχρι και την οριστική, γλυκόπικρη «αποθέωσή» της στην συγκινητική, τελευταία σεκάνς.» (Κριτική του Παναγιώτη Μπούγια στο cinedogs.gr)

Ηθοποιοί: Τατιάνα Σαμαΐλοβα, Αλεξέι Μπατάλωφ, Βασίλι Μερκούριεφ, Αλεξάντερ Χβόριν κ.ά. Παραγωγή: 1957 Γλώσσα: Ρωσική με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 88΄

Advertisement