ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ (THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM)

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/12/2019 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Παλαιστίνιου Μουαγιάντ Αλαγιάν, που κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και το Βραβείο Κοινού HBF στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Αφηγείται την ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ανάμεσα σε μια Ισραηλινή κι έναν Παλαιστίνιο στη σημερινή πολύπαθη Παλαιστίνη.

Απαγορευμένες συναντήσεις

«Οι «Απαγορευμένες Συναντήσεις» συμπλέκουν το προσωπικό με το κοινωνικό όταν δυναμιτίζουν την εξωσυζυγική σχέση του Παλαιστίνιου Σαλίμ και της Ισραηλινής Σάρα με μια μικρή παρεξήγηση (έναν ασήμαντο καβγά του πρώτου με το θαμώνα ενός μπαρ), η οποία θα οδηγήσει σε καταγγελία που μπορεί να αποκαλύψει το δεσμό τους. Ο Σαλίμ αναγκάζεται να κατασκευάσει μια ψεύτικη και μυστική, ωστόσο επίσημη δικαιολογία πλευρίσματος της Σάρα για… εθνικούς λόγους, η οποία δεν θα αργήσει να καταλήξει στα χέρια των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με ολέθριες για όλους συνέπειες.

Με έναν αργό, αλλά μεθοδικά όλο και πιο αγωνιώδη ρυθμό, οι αδελφοί Αλαγιάν βυθίζουν σε ένα πικρό ηθικό δίλημμα τους πρωταγωνιστές τους, οι οποίοι πρέπει κάποια στιγμή να διαλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, τη βολική αδικία και το επώδυνο δίκαιο, τον εαυτό τους και τους άλλους. Η διαδρομή προς την τελική απάντηση περνά από περίτεχνες στροφές της πλοκής και πειστικές σεναριακές ανατροπές που κλιμακώνουν δεξιοτεχνικά το δράμα, με φόντο μια τεμαχισμένη Ιερουσαλήμ που επιτείνει τις αντιθέσεις και σε πρώτο πλάνο έναν άλυτο ιστορικοπολιτικό γρίφο, τον παλαιστινιακό, οι δαιδαλώδεις πτυχές του οποίου υπογραμμίζουν το αδιέξοδο των εγκλωβισμένων ηρώων.» (Πηγή: athinorama.gr)

Ηθοποιοί: Αντίπ Σαφαντί, Σιβάν Κέρτσνερ, Μάισα Ελχαντί, Ισάι Γκόλαν κ.ά. Παραγωγή: 2018 Γλώσσα: Αραβική, εβραϊκή και αγγλική με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 122΄

Advertisement