Στους διαδρόμους (In den Gangen)

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/11/2019 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γερμανίας και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Γερμανική ταινία του Τόμας Στούμπερ, που κέρδισε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το Βραβείο Σεναρίου στις «Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας». Ένα ρομαντικό, τρυφερό, γλυκόπικρο σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη μοναξιά στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και την αποξένωση των σχέσεων.

Στους διαδρόμους

«Ο Κρίστιαν έχει μόλις πιάσει δουλειά σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα. Το παρελθόν του φαίνεται μόνο από τα τατουάζ στο σώμα του που δεν μπορούν να καλυφθούν από την λίγο μικρότερη από το μεγεθός του στολή εργασίας του. Και το παρόν του είναι να γεμίζει τα ράφια μόλις αδειάσουν από προιόντα με απώτερο σκοπό να γίνει χειριστής ενός από τα ανυψωτικά μηχανήματα που ανήκουν στον κάθε τομέα του καταστήματος.

Οι μέρες του είναι πανομοιότυπες και στην πραγματικότητα δεν είναι μέρες, αλλά είναι νύχτες, αφού μέσα στους μεγάλους διαδρόμους του πολυκαταστήματος δεν βλέπει ποτέ τη μέρα και όταν σχολάει είναι νύχτα. Λακωνικός, μελαγχολικός, σχεδόν αόρατος από τον γύρω του κόσμο, θα αναπτύξει μια τρυφερή φιλία με τον πατρικό Μπρούνο που του μαθαίνει τη δουλειά και θα ερωτευτεί την Μαριόν, βρίσκοντας νόημα, οικογένεια και ζωή μέσα… στους διαδρόμους του νέου του σπιτιού.

Κάπου ανάμεσα στη «χρωματική» παλέτα του Ακι Καουρισμάκι και ένα αμερικάνικο indie από αυτά που μιλούν για τους μοναχικούς ανθρώπους λίγο πριν το τέλος (!) του κόσμου, το «Στους Διαδρόμους» του Τόμας Στούμπερ είναι περισσότερο απ’ οτιδήποτε μια ρομαντική ιστορία για τη μοναξιά. Ενα μικρό, τρυφερό, πικρό δοκίμιο για μια ομάδα ανθρώπων που η ζωή τους ξεκινάει όταν χτυπάνε κάρτα και που οι προσωπικές τους ιστορίες εισβάλλουν μόνο αμυδρά στη ρουτίνα που οι ίδιοι ονομάζουν ζωή.

[…] Αλλά ευτυχώς, στους ίδιους διαδρόμους, ανάμεσα σε μικρές σεναριακές εκπλήξεις και μια πιο μεγάλη εικόνα ενός μικρόκοσμου που θα μπορούσε να είναι και ο κόσμος όλος, βρίσκει χώρο ένας διάχυτος ρομαντισμός, μια συγκινητική τρυφέρότητα, μια πίστη σε πράγματα απλά μα ξεχασμένα που ολοκληρώνουν μια ταινία που ενδίδει στην αισιοδοξία χωρίς να φοβάται να κοιτάξει την ίδια στιγμή την πικρή πλευρά της ζωής.» (Πηγή: flix.gr)

Ηθοποιοί: Σάντρα Ούλερ, Πέτερ Κουρθ, Φρανς Ρογκόφσκι κ.ά. Παραγωγή: 2018 Γλώσσα: Γερμανική με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 122΄

Advertisement