Αποδημητικά πουλιά (Pájaros de verano)

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/5/2019 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Μια αξιόλογη Κολομβιανή ταινία των Σίρο Γκέρα και Κριστίνα Γκαγιέγκο. Μια ταινία όπου συγκρούονται η παράδοση με τη νέα εποχή, η ηθική με τη διαφθορά. Επίσημο άνοιγμα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, επίσημη υποβολή της Κολομβίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.


«[…] εμπνεόμενος ξανά από μια πραγματική ιστορία, [ο Σίρο Γκέρα] μας μεταφέρει τώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στη βόρεια Κολομβία, όπου ένας νέος άντρας παντρεύεται μια όμορφη ιθαγενή και γίνεται μέλος της μητριαρχικής οικογένειάς της, δεμένης με τις παραδόσεις και τα έθιμα της φυλής. Για να εξασφαλίσει την προίκα, όμως, αναγκάζεται να μπλεχτεί με το εμπόριο μαριχουάνας, συνεχίζοντας και μετά το γάμο τις επικερδείς δραστηριότητές του, κάτι το οποίο θα αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων τη ζωή της οικογένειάς του, αρχικά με πολυτελή και τελικά με τραγικό τρόπο.

Η άνοδος και η πτώση του Ραπαγιέτ θυμίζει σε πολλά σημεία εκείνη του Τόνι Μοντάνα στον «Σημαδεμένο», μόνο που οι Σίρο Γκέρα και Κριστίνα Γκαγιέγκο (παραγωγός και βοηθός μοντέζ στην «Αγκαλιά…») ξεσκαρτάρουν από την ιστορία κάθε βίαιη γραφικότητα και φλασάτη υπερβολή. Την προσεγγίζουν με μια τελετουργικών ρυθμών αφήγηση και μια εικαστικά μεγαλόπρεπη εικονογραφία, εστιάζοντας στη διαβρωτική, κι όχι μετωπική, σύγκρουση της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού με τον εκσυγχρονισμό και τις ανίκητες καπιταλιστικές πρακτικές.

Σε έναν κόσμο όπου τα όνειρα αποκτούν υλική υπόσταση και τα σημάδια της φύσης καθορίζουν τις ανθρώπινες πράξεις, η –δεμένη πάντα με τα ήθη των νέων καιρών– εισβολή της απληστίας, της προδοσίας και του ατομικισμού θα αλλάξουν προαιώνιες ισορροπίες, σε μια ατμοσφαιρικά δυσοίωνη saga με καθαρή εθνογραφική ματιά και βαθιά πολιτική άποψη.» (Πηγή: athinorama.gr)

Ηθοποιοί: Χοσέ Ακόστα, Καρμίνα Μαρτίνεζ, Ναταλία Ρέγιες, Τζον Ναρβάεζ  κ.ά. Παραγωγή: 2018 Γλώσσα: Ισπανική με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 120′

Advertisement