Πωλ Γκωγκέν (Gauguin – Voyage de Tahiti)

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2019 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Γαλλική ταινία του Εντουάρ Ντελίκ πάνω στη ζωή του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου Πωλ Γκωγκέν και ειδικότερα στο ταξίδι του στην Ταϊτή, που του άνοιξε νέους ορίζοντες αλλάζοντας οριστικά τη ζωή και την τέχνη του. Με τον Βενσάν Κασέλ να ερμηνεύει υπέροχα τον ομώνυμο ρόλο.

«Προς τιμήν του Εντουάρ Ντελίκ, ο «Γκωγκέν» του δεν είναι μια βιογραφία που προσπαθεί να καλύψει όλο το εύρος της ζωής του ζωγράφου, με κίνδυνο να γίνει επιφανειακή και διαδικαστική, αλλά μια αφήγηση που εστιάζει σε μία μόνο από τις πιο καθοριστικές φάσεις της καριέρας του, φιλοδοξώντας να ανακαλύψει τόσο τον καλλιτέχνη όσο και τον άνθρωπο πίσω από την εμβληματική φιγούρα.

[…]
Η ιστορία ξεκινά το 1891 με τον ζωγράφο να είναι ήδη γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού, χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμα την κριτική αποδοχή τους. Με το ταλέντο του αδάμαστο και τις τσέπες του (όπως και τα στομάχια της μεγάλης του οικογένειας) άδεια, ο αντισυμβατικός Γκωγκέν αποφασίζει να αφήσει πίσω τα πάντα και να μετακομίσει στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, με στόχο όχι απλά να εμπνευστεί εικαστικά αλλά και να βρει τον εαυτό του σε ένα ολοκαίνουριο, καθάριο περιβάλλον.

Αυτό το ταξίδι γίνεται η αφορμή για τον Ντελίκ να κοιτάξει μέσα από το καλλιτεχνικό πρίσμα την ιδέα της δημιουργίας, τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, τον πολιτισμό, την φύση, την θρησκεία, τον έρωτα, ακόμα και την αποικιοκρατία, και να ερευνήσει τον τρόπο που όλα αυτά συνετέλεσαν στη δημιουργία του έργου του Γκωγκέν, που συνδύαζε τόσο το θρησκευτικό όσο και το παγανιστικό στοιχείο με έναν πρωτόγνωρο μέχρι τότε τρόπο.

[…] η ερμηνεία του Κασέλ είναι όντως ταιριαστά τραχιά, αρκούντως μελαγχολική, στοχευμένα ζωώδης κατά στιγμές και πνευματικά θολωμένη κατά άλλες. Ο Κασέλ ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τις αυστηρές γραμμές του για να ισορροπεί μεταξύ σάρκας και σώματος και στον «Γκωγκέν» αυτή η προσέγγιση αναδεικνύεται αβίαστα και λειτουργεί, κυρίως στο κομμάτι που αφορά τους εσωτερικούς δαίμονες του δημιουργού.» (Πηγή: flix.gr)

Ηθοποιοί: Βενσάν Κασέλ, Τουχέι Άνταμς, Μαλίκ Ζιντί, Ρυα-Τάι Χικουτίνι, Μαρκ Μπαρντέ, Πωλ Τζέινσον  κ.ά. Παραγωγή: 2017 Γλώσσα: Γαλλική με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 102΄

Advertisement