Το δίχτυ (Geumul)

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/11/2018 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Η τελευταία δημιουργία του μεγάλου Κορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι-Ντουκ που στο παρελθόν μας χάρισε μερικές πολύ σπουδαίες ταινίες όπως «Το Νησί», «Κακό παιδί», «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας», «Samaritan Girl», «Πιετά» κ.ά. Αυτή τη φορά μάς δίνει μια διαφορετική ταινία χωρίς την ακραία βία που συνόδευε τις προηγούμενες. Με κινηματογραφική δύναμη κι επιδεξιότητα ο Κιμ Κι-Ντουκ αφηγείται μια ευαίσθητη, συγκινητικά πικρή ιστορία, γεμάτη πανανθρώπινα μηνύματα.

the2bnet2bgreek2bposter

Η βάρκα ενός Βορειοκορεάτη ψαρά παρασύρεται στα νερά της Νότιας Κορέας και ο ίδιος συλλαμβάνεται και ανακρίνεται ως πιθανός κατάσκοπος. Καθώς δείχνει αθώος, οι αρχές προσπαθούν να τον πείσουν να αυτομολήσει, για να τον «σώσουν» από την επιστροφή στην πολιτικά ανελεύθερη πατρίδα του.

«Για άλλη μία φορά ο Κιμ Κι-Ντουκ κοιτάζει πίσω από τη βιτρίνα του νοτιοκορεάτικου θαύματος, όπου τη λάμψη των οικονομικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων συντροφεύουν η σκοτεινή απληστία και τα ασυγκράτητα ανθρώπινα πάθη (μόνιμη θεματική του η σύγκρουσή τους με την ευνομούμενη καπιταλιστική πραγματικότητα). Όπως τα ψάρια που αλιεύει με το δίχτυ του, έτσι και ο Ναμ Τσουλ-γου βρίσκεται ύστερα από ένα παιχνίδι της μοίρας παγιδευμένος σε ένα γιγάντιο ιστό συμφερόντων πολύ υψηλότερων από το μπόι του, σαφής αλληγορία για μια χώρα η οποία έχει παρασυρθεί, για επίσης υψηλά γεωπολιτικά συμφέροντα, σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εσωτερικής διαμάχης.

Όταν τελικά βρεθεί πίσω στην πατρίδα και την οικογένειά του, η καφκική πορεία του ήρωα θα γίνει ο απόλυτος εφιάλτης, τον οποίο το «Δίχτυ» αποτυπώνει με ωμότητα και αφηγηματική επιδεξιότητα που μετατρέπει αυτό το κοινωνικοπολιτικό δράμα σε πικρό υπαρξιακό θρίλερ […]» (Πηγή: athinorama.gr)

Ηθοποιοί: Ρίοο Σεούνγκ-Μπουμ, Κιμ Γιουνγκ-μιν, Λι Γουόνγκ-γκουν κ.ά. Παραγωγή: 2016 Γλώσσα: Κορεατική, με ελληνικούς υπότιτλους Διάρκεια: 110΄

Advertisement