Η σιωπή της Μικράς Ασίας (The silence of Asia Minor)

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/10/2017 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει ως αφετηρία την περίοδο της Αργοναυτικής εκστρατείας στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και την εγκατάσταση των ελληνικών φυλών στην Μ. Ασία (Αιολείς, ‘Ιωνες , Δωριείς) και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

eleni

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί και καταγράφει τις εθνολογικές, πολιτισμικές και κοινωνιολογικές αλλαγές στην περιοχή με την πάροδο του χρόνου. Διασχίζοντας την κλασική εποχή και ταξιδεύοντας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, περνά μέσα από την ελληνιστική εποχή και εστιάζει στα γραπτά του Γάλλου ιστορικού Πολ Βέιν, ο οποίος εξετάζει με σαφήνεια την δυναμική παρουσία και συνέχεια του Ελληνισμού στα Ρωμαϊκά δρώμενα. Το ντοκιμαντέρ δίνει έμφαση στην άνοδο και την πτώση μιας από τις πιο ένδοξες αυτοκρατορίες στον κόσμο, του Βυζαντίου, και ερμηνεύει την εξάπλωση των Οθωμανών Τούρκων προς τη Δύση.

«Ίσως, καμιά άλλη περιοχή στον κόσμο, δεν έχει δεχτεί τόσες πολλές εναλλαγές Πολιτισμού, Θρησκείας και Πολιτικής, όσο η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, γνωστή με το όνομα Ανατολία για τους Έλληνες και Μικρά Ασία για τους Ρωμαίους. Παρόλο που τώρα ονομάζεται Τουρκία, το όνομα αυτό είναι πολύ πρόσφατο…».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το ταξίδι της στην Ιστορία η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ελένη Κωνσταντινίδου. Όπως είναι γνωστό από την Ιστορία, η περιοχή αυτή απετέλεσε το Λίκνο της Επιστήμης και έθεσε τα θεμέλια για τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Αθήνα και την ανάδυση του Δυτικού Πολιτισμού. Καθώς επίσης και τη διάδοση του Χριστιανισμού με την καθοδήγηση του Αποστόλου Παύλου.

Το Ντοκιμαντέρ, στέκει με προσοχή στους λόγους της ανόδου αλλά και πτώσης της πιο λαμπρής Αυτοκρατορίας στον κόσμο, της Βυζαντινής, και ερμηνεύει, νομοτελειακά πλέον, την εξάπλωση των Οθωμανών προς τη Δύση. Εκεί, διασχίζει μια περίοδο τεσσάρων αιώνων υποταγής και εξισλαμισμού των Εθνών της αυτοκρατορίας, για να εισέλθει στον Α΄ Π. Πόλεμο και την έκρηξη των λαών για αυτονομία. Τέλος, μετά τις οδυνηρές συνέπειες του αποτελέσματος του πολέμου αυτού, ασχολείται σε βάθος με τη σύσταση αλλά και την πορεία του νεοσυσταθέντος κράτους που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Μ. Ασίας, την σημερινή Τουρκία, φτάνοντας σταδιακά στα πρόσφατα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί. Συνοψίζει με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εξουσία και κλείνει το ταξίδι αυτό με τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της χώρας…

Έρευνα-Σκηνοθεσία: Ελένη Κωνσταντινίδου Παραγωγή: 2015 Διάρκεια: 53΄

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.