Το Τραγούδι της Καρδιάς μου (Song for Marion)

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/11/2015 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 M.M.

Μια συγκινητική αγγλική ταινία του Πολ Άντριου Γουίλιαμς με δύο μεγάλους πρωταγωνιστές του αγγλικού κινηματογράφου, τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και τον Τέρενς Σταμπ. Ένας θάνατος δίνει νόημα ζωής σ’ έναν άνδρα που λόγω χαρακτήρα δεν κατάφερε να απολαύσει τίποτε.

1403771904

Ο Άρθουρ και η Μάριον είναι ένα ηλικιωμένο μικροαστικό ζευγάρι που ζουν σε μια αδιάφορη επαρχία της Αγγλίας. Αυτός γκρινιάρης, δύστροπος, αγέλαστος, αποτελεί ίσως την ενσάρκωση της βρετανικής συναισθηματικής καταστολής. Αυτή είναι το αγγελικό άλλο του μισό. Ενθουσιώδης, πρόσχαρη, γεμάτη δίψα για ζωή παρά την προχωρημένη της ηλικία, αλλά και στα πρόθυρα του θανάτου ούσα άρρωστη στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να συμμετέχει με θέρμη στην τοπική χορωδία των συνταξιούχων, αφού τόσο οι φίλοι και συνάδελφοι της όσο και η εθελόντρια δασκάλα φωνητικής αποτελούν πηγή χαράς και έμπνευσης. Έτσι αποφασίζει να βοηθήσει τη χορωδία να προκριθεί σε έναν τοπικό διαγωνισμό, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις του συζύγου της, που φοβάται αφενός την επιβάρυνση της υγείας της και αφετέρου τη γελοιοποίησή της λόγω της ιδιορρυθμίας του ρεπερτορίου. Όταν τελικά το αναπόφευκτο έρχεται, ο Άρθουρ μένει μόνος, χωρίς ζεστασιά στο κρεβάτι δίπλα του, έχοντας ουσιαστικά ανύπαρκτες σχέσεις με τον χωρισμένο γιο του και τη μικρή εγγονή του. Σιγά-σιγά θ’ αρχίσει να μαθαίνει να ζει χωρίς αυτήν, προσπαθώντας παράλληλα να καταλάβει πώς είναι να απολαμβάνει απλά καθημερινά πράγματα της ζωής, αποτίοντας έτσι έναν δικό του φόρο τιμής στην Μάριον.

«Το φιλμ είναι ένα ξεκάθαρο μελόδραμα και το ξέρει. Όταν τελικά το αποδέχεται, τότε είναι που ανεβάζει το επίπεδο, με όλα να ξεκινούν και να καταλήγουν στην εκπληκτική ερμηνεία του Τέρενς Σταμπ («Ο συλλέκτης», «Μακριά από το αγριεμένο πλήθος», «Το θεώρημα» κ.ά.). Αφήνοντας έξω τον βρετανικό καθωσπρεπισμό, ο ηθοποιός αποδίδει τα μέγιστα στον ρόλο ενός άνδρα-πατέρα-συζύγου, ανίκανου να απολαύσει την στιγμή. Τραχύς, ακατέργαστος, λακωνικός και βαθιά θλιμμένος, ίσως εξαιτίας της αρρώστιας, ίσως πάλι με τον ίδιο του τον εαυτό. Η εσωτερική του μοναξιά φωνάζει για βοήθεια και αποτυπώνεται έξοχα σε μια από τις ομορφότερες στιγμές της ταινίας, όταν αμήχανος στέκει μπροστά στο σπίτι του γιου του, ανάμεσα από την πόρτα και το λευκό παράθυρο, παράλληλα με έναν τοίχο, ένα ξεκάθαρο αλληγορικό πορτραίτο εγκατάλειψης. Αυτός και η Ρεντγκρέιβ, στον ρόλο της Μάριον, έχουν μια ασυνήθιστη χημεία που πετυχαίνει τον στόχο της, κάνοντας τον γάμο και τη συμβίωσή τους να μοιάζει απίστευτα αληθοφανής. Η ίδια είναι για μία ακόμη φορά πολύ εκφραστική μ’ αυτό το αδιόρατο, ονειροπόλο χαμόγελο που έχει γίνει πια σήμα κατατεθέν της». (Πηγή: http://cine.gr/)

Ηθοποιοί: Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Τέρενς Σταμπ, Τζέμα Άρτερτον, Κρίστοφερ Έγκλεστον, Αν Ριντ κ.ά. Παραγωγή: 2012 Γλώσσα: Αγγλική Διάρκεια: 93΄

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.